Ten model Citroëna 2CV rocznik 1952 z firmy Maisto w skali 1:18 zwrócił na aukcji moją uwagę. Kolor był nietypowy. Mógł być przemalowany lub pochodzić z jakiejś limitowanej serii. Zastanawiały mnie też inne szczegóły. Od razu skojarzył mi się z Citroënem 2CV 1959 z białostocką rejestracją, którego znałem tylko ze zdjęć w internecie.
Po zakupie nie miałem wątpliwości, że został przerobiony przez jakiego hobbystę. Mimo kiepskiego malowania jest dla mnie ciekawy. W rozmowach z kolejnymi właścicielami tego egzemplarza w Polsce ustaliłem, że został zakupiony w Niemczech z likwidowanej kolekcji. Tam zatem został przerobiony.
Model wyróżniają kolor nadwozia, koła od modelu Citroëna 15 SIX, sztywny dach, a przede wszystkim otwierana klapa! Warto było zrobić ten zakup.
W dziale Nasze kaczuszki i kaczątka dwa na forum poprzedniej edycji można zobaczyć dwa oryginalne modele Maisto. Tu dwa kremowe. Jeden z kolekcji Arka, drugi z mojej.
http://2cvclub.pl/archiwum/2cvclub.frix.pl/temat/216123/nasze-kaczuszki-i-kaczatka/4.html